Selecteer een pagina

Opmaak/DTP

Dtp staat voor Desktop publishing. Het opmaken van allerlei soorten documenten voor drukwerk. Je zou kunnen zeggen dat het veel gevallen de schakel is tussen grafische vormgeving en het gedrukte resultaat.
Met speciale software kunnen teksten, foto’s en illustraties worden opgemaakt tot een groot scala aan verschijningsvormen. Denk aan de belangrijkste huisstijldragers zoals visitekaartjes, enveloppen en briefpapier. Maar ook posters, flyers, folders, brochures boeken, kranten, jaarverslagen en ga zo maar door.

De software en het voorbereiden van drukwerk

Hoewel er de laatste jaren veel ontwikkelingen zijn geweest op het gebied van software, is de essentie van dtp min of meer hetzelfde gebleven. De ‘dtp’er’ verzorgt de lay-out en draagt daarnaast ook de verantwoordelijkheid voor het klaar maken van de documenten voor de drukker.
Dat is tegenwoordig gelukkig wel een stuk eenvoudiger geworden. Is het document klaar en goedgekeurd door de klant, dan gaat er tegenwoordig in de meeste gevallen een PDF naar de drukker. Die PDF is grotendeels hetzelfde als de PDF-bestanden die je zeer waarschijnlijk zelf al vaak tegenkomt. Het verschil is dat deze PDF drukwerkgeschikt is gemaakt. De meest opvallende verschillen zijn het gebruik van snijtekens en de hoge resolutie van de foto’s. Om ervoor te zorgen dat het drukwerk haarscherp kan worden gedrukt is het van belang dat foto’s en illustraties van hoge resolutie zijn.

Kleurgebruik in drukwerk

Ook wordt het kleurgebruik gecontroleerd. Het meest voorkomende drukwerk wordt fullcolor gedrukt. Met de vier drukkerskleuren, cyaan, magenta, geen en zwart, kan bijna al het drukwerk worden vervaardigd.
Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van steunkleuren. Dat zijn kleuren die lastig of gewoon niet zijn te reproduceren met de vier drukkerskleuren. Neonkleuren bijvoorbeeld, of wat dacht je van zilver of goud?
Het is mijn ervaring dat steunkleuren tegenwoordig vooral nog worden gebruikt in huisstijldragers.

Kies de juiste papiersoort

Hoewel de grafisch vormgever ook vaak meedenkt over de uiteindelijke papierkeuze, is hierin ook voor de dtp’er een rol weggelegd.
Het kan voor een gekozen kleur bijvoorbeeld nogal uitmaken of die op een mat of juist glanzend papiersoort wordt gedrukt.
Bij het opmaken kan de dtp’er hier rekening mee houden.
Wie zijn huisstijl goed wil bewaken kan daarom ook een huisstijlhandboek overwegen. Dit is vooral interesant wanneer er heel veel uitingen moeten worden gedrukt en er ook externe partijen worden ingeschakeld bij de opmaak.