Selecteer een pagina

Toegankelijkheid van je website is vooral sociaal verhaal

European Accessibility Act komt eraan

Blinde man leest28 juni 2025 is de dag dat de nationale wetgeving voor toegankelijkheid (European Accessibility Act (EAA)) live gaat. Het lijkt een eenvoudige mededeling. En ik zou me de vraag kunnen voorstellen hoe dit voor jou van toepassing is. Mijn website is toch gewoon toegankelijk? Iedereen kan hem vinden er binnen navigeren toch?
Toch?
Helaas is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. De wetgeving gaat over het rekening houden met de diverse capaciteiten van doelgroepen. Je mag hierbij vooral denken aan blinden en slechtzienden. Of aan mensen met een motorische handicap. Maar ook digitaal minder vaardigen of laaggeletterden behoren toe aan deze doelgroep.
Om je een idee te geven, alleen al in Nederland draait het hier om zo’n slordige 4 miljoen gebruikers.
Dan is het ook nog zo dat tijdelijke omstandigheden kunnen bijdragen aan verminderde toegankelijkheid van je website. Wat dacht je van te fel zonlicht op je scherm? Of wanneer je in de herrie aan het werk bent?

Inclusieve website

Als je erover nadenkt is het eigenlijk heel logisch. Iedereen, ziend of niet moet van jouw website gebruik kunnen maken.
Het spreekt voor zich dat je klanten mis kunt lopen als je website niet door iedereen goed gebruikt kan worden.
Een sterk verbeterde toegankelijkheid van je website maakt hem doorgaans sneller vindbaar, heeft een grotere bereik en is onderscheidend. Maar voor jou als ondernemer is toenemende conversie misschien wel de belangrijkste motivatie om je website inclusiever te maken.

Sociale insteek

Wetgeving dus. Met nogal wat regeltjes. Je zou je een-op-een kunnen laten leiden door al die regeltjes en alle eisen die gesteld worden successievelijk af te vinken. Maar ik vrees dat dat een hele statische onderneming wordt waarbij je de bezoeker van je website ook juist af zou kunnen stoten.

Dat is waarom ik op dit moment meer heil zie in een andere aanpak. Je zou dat een meer sociale insteek kunnen noemen. Als je een winkel hebt die niet rolstoeltoegankelijk is dan is er een kans dat deze winkel klanten misloopt. Rolstoelgebruikers zullen kiezen voor een andere plek. Zo werkt dat eigenlijk ook voor blinden en slechtzienden op je website. Dat jij kunt zien hoe je van de ene naar de andere pagina navigeert wil niet zeggen dat dat voor iemand met beperkt zicht of blindheid ook zo werkt. De drempels zijn misschien niet zichtbaar, ze zijn er wel degelijk. Welke informatie krijgt een (kleuren-)blind persoon binnen als die door je website probeert te bladeren. Hoe registreert hij of zij een afbeelding. Is een ‘lees meer’ nog steeds logisch als je er geen beeld bij hebt?
Er zijn tools (extensies voor je browser) waarmee je een inkijkje kunt krijgen in wat een blind persoon ervaart als die door een website bladert. Je staat er van te kijken hoe weinig ook hele grote partijen zoals bekende webwinkels of verzekeraars daar mee doen.

Hoe staat het met de toegankelijkheid van mijn website?

Als ik websites bouw houd ik altijd rekening met gebruikersgemak. De ‘usability’ van je website zoals dat zo mooi heet. Omdat ik ook standaard belangrijke zoekmachine-optimalisatie criteria meeneem in de bouw wordt een klein beetje van die gebruiksvriendelijkheid al opgenomen.
Een praktisch voorbeeld is hoe je met afbeeldingen omgaat. Ook Google is ‘blind’. Google indexeert je website en probeert soep te koken van de inhoud van je website. Maar als die stuit op een afbeelding met de naam ‘IMG_4340900.jpg’ en er is geen beschrijving toegevoegd, dan begrijp je misschien dat toegevoegde waarde ervan praktisch nihil is voor zowel slechtzienden als voor Google.
En dat is maar één van de vele voorbeelden waarop toegankelijkheid van toepassing is. Soortgelijke zaken gelden ook voor onder meer filmpjes en/of PDF-documenten.

Ook is niet iedere gebruiker in staat om van een muis gebruik te maken. Zij maken wellicht gebruik van spraakopdrachten. Ook dat vergt best wat aanpassingen.

Hoe gaan we dit doen dan?

Ik weet niet hoe het jou vergaat na het lezen van bovenstaande (ik kan er nog veel meer over kwijt), maar ik vond het een behoorlijke eye-opener toen ik me in dit onderwerp ging verdiepen.
Het zal waarschijnlijk ook niet mijn laatste schrijven erover zijn.
Maar nu? Moet je al gaan stressen voor juni 2025? Zo ver wil ik nu nog niet gaan. Wel wil ik vast de bewustwording meegeven dat dit eraan komt. Niet alleen ik kan veel voor je doen, maar ik verwacht ook vanuit de hoek van Theme- en plugin-ontwikkelaars aanpassingen van hun producten met betrekking tot deze richtlijnen. Laten we vooral niet vergeten dat het om internationale wetgeving gaat.

Kortom; een heel direct pad naar een website die volledig aan alle wetgeving zal voldoen kan ik je nu nog niet bieden. Maar dat pad zal zich over niet al te lange tijd gaan ontvouwen.

Heb je nu al vragen hierover? Neem dan contact met me op!