Selecteer een pagina

PDF-bestanden, handige wist-je-datjes

Adobe Acrobat logoIedereen kent ze wel. PDF-bestanden. Ze zijn inmiddels zo gemeengoed geworden dat je er bijna niet meer over nadenkt. Toch vind ik het zinvol er nog wat over te schrijven. Ongetwijfeld zit daar iets tussen wat je nog niet wist.
Iedereen die wel eens ‘iets met een computer’ doet is ze wel tegengekomen. En dat is heel begrijpelijk. Rond 1993 werd het ‘Portable Document Format’ de standaard als het gaat om ‘platformonafhankelijke’ bestandsuitwisseling. Een bestand dat ongewijzigd van vorm blijft na het versturen ervan. En waarbij het niet uitmaakt of je dat van een Mac naar een Windows-computer stuurt, of andersom, of naar welk willekeurig ander besturingssysteem dan ook.
Bovendien zijn er geen kosten verbonden aan het kunnen bekijken van een PDF. Adobe, de grote softwareproducent, biedt gratis Acrobat Reader aan. Daarnaast zijn er diverse ‘viewers’ te vinden waarmee je een PDF kunt bekijken.

PDF, het meest veelzijdige computerbestand dat er bestaat…

Toegegeven, dat statement kan ik niet hard maken. Toch wil ik een aantal mogelijkheden van dit bestandsformaat benoemen die je misschien nog niet kende.

Beveiliging van je bestanden

Als je misbruik van je PDF wilt voorkomen, dan kun je het bestand beveiligen. De ontvanger ervan kan alleen met behulp van het juiste wachtwoord het bestand openen. Veilig idee toch?

Zo naar de drukker

Misschien voor jou iets minder interessant, maar PDF(X)-bestanden zijn al jaren de standaard als het gaat om het aanleveren van te drukken materiaal. Als ik iets aan een drukker aanlever, denk aan bijvoorbeeld briefpapier, jaarverslag of brochure, dan doe ik dat met behulp van een PDF. Ik zorg ervoor dat alle gebruikte fonts zijn ‘ingesloten’ in het bestand. Ook let ik op de juiste resolutie van de bestanden. Daarmee voorkom ik dat foto’s er korrelig uitzien in het drukwerk. Ook zorg ik dat de kleuren in orde zijn.
Met de PDF kun je in de praktijk eigenlijk bij elke drukker (ook online) terecht.

Interactief maken

Een andere prachtige optie van PDF-bestanden is dat je ze interactief kunt maken. Oké, om dat te kunnen heb je wel de professionele versie van Adobe Acrobat nodig. Maar het is een mooie manier om informatie te verzamelen. Voeg invulbare velden toe, maak buttons, keuzevelden en ga zo maar door. Het oogt niet alleen professioneel, je voorkomt meteen het onnodig printen van deze formulieren.
Validaties of berekeningen, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

PDF optimaliseren voor de zoekmachines

Je zou het misschien niet meteen denken, maar de zoekmachines herkennen ook de PDF-bestanden op je website. Ze kunnen daarmee bijdragen aan de vindbaarheid van je website. Om de PDF-bestanden te optimaliseren voor is wel wat kennis vereist. Het gaat me te ver om daar al te veel over te vertellen. Dat doe ik liever in een persoonlijk gesprek!